Кілер Джо | Рецензія

В основі сюжету стрічки лежить п’єса американського драматурга Трейсі Леттса. Юнак на ім’я Кріс вирішує найняти кіллера, аби той вбив його матір. Довго шукати виконавця замовлення не потрібно, адже в певних колах відомо, що полісмен на ім’я Джо не лише служить закону, а ще й прибирає людей за певну платню. Життя матері застраховане на п’ятдесят тисяч доларів, а отримати ці гроші має сестра Кріса — Дотті.

Послуги кіллера Джо коштують двадцять тисяч. Тож, за підрахунками Кріса, грошей зі страховки вистачить аби покрити витрати на вбивцю, а решту розділити між родичами — ним самим, сестрою та їх батьком. Проте, є невеличка проблемка: Джо бере завдаток, розміром у п’ять тисяч доларів, а родина не має такої суми на руках. Отже, юнак домовляється з Джо, що в якості завдатка той отримає вечерю з Дотті…

Фільм знятий дуже лаконічно. Автори не намагалися відійти від формату театральності. Сюжет розгортається в декількох локаціях, а розповідають нам усе не за допомогою виражальних засобів кіно, а як в театрі — словами. Персонаж, іменем якого названо твір — холоднокровний, практичний, проте схильний піддаватися власним слабкостям, чоловік. Кіллер Джо звик, що у нього все під контролем. Адже він може вирішити будь-яку проблему, зтерши її з лиця землі, або його. Проте, сестра нового замовника, Дотті — об’єкт, яким він пристрасно бажає володіти. Кіллер маніпулює нею так само, як звик робити це з іншими людьми. Але ані Джо, ані родичі Дотті не враховують того факту, що в дівчини теж є власні бажання та погляд на ситуацію.

Загалом, фільм — ще одна шедевральна постановка Уільяма Фрідкіна, творця оскароносного «Французького зв’язкового» та низки знакових для світового кіно картин. Стрічка «Кіллер Джо» значиться у списку номінантів на Золотий глобус 2011, а неабиякий талант Макконахі було відзначено премією Сатурн у 2013 році. Також, американська Академія наукової фантастики, фентезі та фільмів жахів (Сатурн), віддала стрічці приз в категорії «найкращий незалежний фільм».

Очікувати класичного задоволення від перегляду стрічки не варто. Проте, поціновувачів психопатів та їхніх пригод в нашому мінливому світі картина вельми потішить.